top of page

Bloesembos

Bloesembos1.jpg

Het Bloesembos is een prachtig natuurlijk, groeiend bosparkje gerealiseerd, midden in de B-bergen in de Tolberg.

​Ontstaan

Het Bloesembos is een initiatief van omwonenden van de Bloesemberg. Het is een van de prachtige, groene buurtparticipatieprojecten in Roosendaal.

Inrichting

In het Bloesembos zijn in een cirkelvorm vele honderden boompjes geplant met daarbij vijf verschillende inheemse soorten, die inmiddels al goed zijn gaan groeien. Zo hopen we over een aantal jaar weer te kunnen genieten van een mooi mini bos  midden in onze woonwijk. Tevens is er een bloemenweide met grote biodiversiteit aangelegd, die in de warmere maanden prachtig in bloei staat. De rand is voorzien van een struikhaag. Het hele gebied wordt zo weer aantrekkelijk voor egels, eekhoorns, vogels, bijen, vlinders en andere insecten.

 

Duurzaam leven speelt ook onder onze vrijwilligers. Wat is er nou mooier dan een eigen moestuin, waar alles kraakvers van het land af komt. Groenten en fruit smaakt dan nog lekkerder, onbespoten en gezond.


Natuurlijk is er ook aan omwonende kinderen gedacht. Naast de zandbak, het speeltoestel, het basketbalveld en het voetbalveld die al aanwezig waren, zijn er twee doeltjes tegenover elkaar geplaatst en is er ook een heuse wigwam aangelegd. Op diverse plaatsen zijn betonnen zitelementen toegevoegd.
Kortom, het is goed toeven in het Bloesembos!


Onderhoud

Een werkgroep van bewoners onderhoudt het Bloesembos in nauwe samenwerking met de gemeente. Een keer per maand komen zij op een zaterdagochtend bij elkaar om de handen uit de mouwen steken.

Tussendoor is er een lekker bakje koffie met koek en een gezellig praatje.

Aanvullingen

Begin 2024 zijn werkzaamheden uitgevoerd door een hoveniersbedrijf:
Dolomietpaden zijn opgeknapt, de bloemenweide en randstroken langs het tegelpad zijn aangevuld met inheemse planten en struiken en 8 stuks nieuwe zuilamberbomen zijn in het bosgebied geplaatst.

Stichting

Het Bloesembos valt onder stichting DE-Toltuin, een ander buurtpark in de Tolberg. Hierdoor kan expertise gemakkelijker met elkaar gedeeld worden en het maakt de samenwerking met de gemeente eenvoudiger. Het kernteam vergadert een aantal keer per jaar om ontwikkelingen van het Bloesembos te bespreken. Net als de natuur blijven wij zo ook steeds in beweging.


Nieuwsgierig geworden of zin om eens te komen helpen?
Neem dan een kijkje op onze website:  www.bloesembos.jouwweb.nl !
Voor vragen: mail ons op  bloesembos2020@gmail.com

bottom of page